Cultuuroverleg
Meetjesland

14-18 Meetjesland

Erfgoed

14-18 Meetjesland

COMEETproject

Praktijkvoorbeeld

Terug naar overzicht

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. 100 jaar later werd dit eerste conflict op wereldschaal herdacht. COMEET werkte samen met gemeenten, cultuurdiensten, culturele organisaties en erfgoedverenigingen zodat de inwoners en bezoekers van het Meetjesland aan een serene herdenking van de Eerste Wereldoorlog kunnen deelnemen. Het herdenkingsprogramma bevatte onder meer tentoonstellingen, wandelingen, fietstochten, voorstellingen, …

De dodendraad leeft

De dodendraad is de elektrische draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd opgericht op Belgisch grondgebied langs de grens met Nederland. Ruim 1000 personen zijn overleden bij pogingen om de draad over te steken.

Om de slachtoffers hiervan te herdenken heeft de Stichting Verhalis het project ‘De dodendraad leeft’ opgestart.  Binnen dit project wordt een fietsroute langs de grens tussen Nederland en België gerealiseerd en worden witte krokussen geplant langs de grens om de dodendraad en haar slachtoffers te symboliseren.

De Belgische gemeentes Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas en EGTS zijn partner in het project, samen met de Nederlandse gemeentes Hulst, Sluis en Terneuzen. Binnen al deze gemeentes zijn weer vele heemkundige kringen, lagere scholen en andere organisaties enthousiast om deel te nemen en om mee te helpen met het planten van de krokussen.

‘De dodendraad leeft’ kan rekenen op de steun van het Scheldemondfonds van Euregio Scheldemond, die met dit en andere projecten de grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlamingen en Zeeuwen wil intensiveren. Erfgoedcel Waasland en COMEET/Erfgoedcel Meetjesland traden op als partners.

Lees meer over Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland en het herinneringsprogramma op www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be.

Den broaven goad uit

Twintig verenigingen, samen meer dan 300 vrijwilligers, werkten samen om de gedwongen sluiting van heel wat herbergen door de Duitse bezetter tijdens WOI in de kijker te zetten.

Boter bij de vis

Boter bij de vis was de klinkende naam voor een tentoonstelling ontwikkeld door het Centrum voor Agrarische geschiedenis rond thema’s als voedselverdeling, boeren, brouwers, vissers en de dagelijkse kost.

Koken in bezet gebied

De titel zegt het zelf. Dit oorlogskookboek is een bundeling van recepten en weetjes over eten tijdens de oorlogsjaren. Deze uitgave kwam er in samenwerking met het Culinair genootschap Meetjesland.

Kinderen in bezet gebied

We hebben ook aan de jongere generaties gedacht. www.kindereninbezetgebied.be is een portaal op maat van leerkrachten en leerlingen over herinneringseducatie.

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?