Cultuuroverleg
Meetjesland

Gesubsidieerde projecten 2022

Erfgoed

Gesubsidieerde projecten 2022

Subsidies

Terug naar overzicht

Projecten ingediend in subsidieronde 2 (november 2022)

Kalender 800 jaar Sleidinge

De viering rond 800 jaar Sleidinge moest door de pandemie noodgedwongen uitgesteld worden tot 2023. De fotokalender uit 2020, het oorspronkelijke vieringsjaar, was reeds gebust en verloor helaas haar effect op vlak van evenementendata. Met deze subsidieaanvraag vraagt de werkgroep een nieuwe kalender uit te brengen (met nieuw fotomateriaal), om opnieuw alle bewoners uit te nodigen en bewust te maken van de lange geschiedenis en de vele erfgoedfoto’s waarover het dorp beschikt.

Educatief luik ‘800 jaar Sleidinge’, het dorp in het hoofd van onze kleuters en lagere schoolleerlingen

Comité 800 jaar Sleidinge herwerkt haar evocatie (voor volwassenen) tot een schoolvoorstelling die geschikt is voor het 5e en 6e leerjaar. Voor de kleuters en overige leerjaren gaat een professionele verteller een uurtje langs in de klas om – op maat van elke leeftijdsgroep – het verhaal van hun dorp te vertellen. Ten slotte zullen ze de verhalen, foto’s, het didactisch materiaal en opnames bewaren in een lespakket dat in de toekomst zelfstandig bruikbaar zal zijn voor leerkrachten.

Erfgoedroutes Ertvelde/Evergem (wandelen-fietsen)

Cultuurfonds Paul Van Grembergen wil 2 wandelingen en 2 fietsroutes maken in de erfgoedapp. Ze focussen daarbij op erfgoedplaatsen die een sterke link met oud-minister en ex-voorzitter van FARO hebben; zowel gebouwen die hij als erfgoed erkend kreeg als die gelinkt zijn aan verhalen en poëzie uit zijn eigen leven. Het cultuurfonds zal ook resultaten uitwisselen met het project Evergem Ontrafeld.

Ridder Stroo vertelt

De kerkfabriek van de Sint-Vincentius Martelaarkerk in Eeklo wil haar patrimonium (roerend en onroerend) in de kijker zetten en openstellen voor kinderen/jongeren/breed publiek. Ze wil daarvoor een luisterverhaal uitwerken met als (historisch) hoofdpersonage Karel Stroo (vertolkt door Jeroen Van Haute). Het verhaal zal een expliciete link maken met de geschiedenis van de stad Eeklo, de christelijke traditie en het christelijk geloof. Ook ‘ontmoetingen’ met de architect en andere kunstenaars die actief waren in het kerkgebouw worden besproken tijdens deze luister-rondleiding in de kerk.

 

Projecten ingediend in subsidieronde 1 (mei 2022)

600 jaar O.L.V. van Stoepe

Het jubileumsjaar rond de Stoepekapel in Ertvelde werd in 2020 geannuleerd wegens Covid-19. De feitelijke vereniging Stoepekomitee wil het 600-jarig bestaan in 2022 vieren met verschillende initiatieven. Voor twee van deze activiteiten vragen ze erfgoedsubsidies: een tentoonstelling ‘De schilderijtjes van Stoepe’ en een optreden ‘Eugenie, Victoria en De Vergeten Vrouwen naar Stoepe’. De eerste brengt roerend erfgoed samen dat ontstaan is uit genegenheid voor de kapel. De tweede eert het immaterieel erfgoed door de ontstaansgeschiedenis en mirakel van de kapel in de vorm van vertellingen te brengen, in combinatie met uitvoering van een bijhorend Marialied.

Een caleidoscopische blik op K.L. Ledeganck

K.L. Ledeganck, de bekende Vlaamse dichter die geboren en getogen is in Eeklo, is in 2022 175 jaar dood. KVVV-Eeklo maakt van dit jubileumjaar gebruik om de dichter en zijn werk en leven in de kijker te zetten. Een jaar lang organiseren ze verschillende activiteiten, met verschillende insteken en partners zodat er voor ieders wat wils is. Ze vroegen subsidies aan voor 4 activiteiten in het bijzonder: Ledeganckwandeling, tentoonstelling, een groots finalespektakel in openlucht en een bezoek aan Campo Santo in Gent.

 

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?