Cultuuroverleg
Meetjesland

Gesubsidieerde projecten 2019

Erfgoed

Gesubsidieerde projecten 2019

Subsidies

Terug naar overzicht

Projecten ingediend in subsidieronde 2 (november 2019)

800 JAAR SLEIDINGE

Sleidinge viert in 2020 haar achthonderdjarig bestaan, en dit zal in het dorp dan ook uitbundig gevierd worden. De Erfgoedcel Meetjesland ondersteunt drie projecten die onder de noemer van 800 jaar Sleidinge vallen: een historische evocatie ‘Te schoon om te veranderen’ gemaakt door Raf Goossens in samenwerking met verschillende verenigingen, een kalender met foto’s uit het Sleins Archief en een historische folklorestoet tijdens Eekskenskermis. Meer informatie over het feestjaar vind je op www.slenne.be.

FILMGALA ‘NAAR ONZE JEUGD – FILMS MET LOKALE HELDEN 1939-2019 (Vliet vzw)

Vliet vzw organiseert een filmgala ‘Naar onze jeugd – films met lokale helden 1939-2019’ om een twintigtal amateurfilms te vertonen. Samen met andere partners uit de gemeente en omstreken zocht Vliet naar getuigen, kranten, archieven over de films en gebeurtenissen die gefilmd worden. particuliere amateursfilms te vertonen. Meer informatie over het gala vind je op www.vliet.be.

‘UIT HET GOEDE HOUT GESNEDEN’ – HET RIJKE VERLEDEN VAN DE EEKLOSE MEUBELNIJVERHEID (VVV Eeklo)

Wist je dat er vroeger een 17-tal bloeiende meubelfabrieken waren in Eeklo? Tijdens het weekend van Erfgoeddag op 25 en 26 april opent VVV Eeklo haar deuren voor een tentoonstelling over deze bloeiende industrie. Er komt een begeleidende brochure met een neerslag van persoonlijke gesprekken en getuigenissen van vroegere meubelfabrikanten, meubelmakers en oud-werknemers in de sector. Dit alles in samenwerking met de Vlaamse Houtsnijdersgilde.  

VIERING 400 JAAR SINT-CORNELIUSGILDE (Sint-Corneliusgilde Aalter)

In 2020 bestaat de Sint-Corneliusgilde van Aalter 400 jaar. De gilde organiseert een academische zitting, een tentoonstelling in de kerk met de belangrijkste relikwieën van de gilde en zelfs een bezoek aan de klokkentoren van de Sint-Corneliuskerk in Aalter.

EEN EEUWFEEST VOOR KLEIN RUSLAND (Tijdelijke vereniging Klein Rusland)

De eerste sociale woonwijk van Vlaanderen, ‘Klein Rusland’ in Zelzate wordt 100 jaar in 2020.  De Cultuurraad, jeugddienst, sportdienst en zo’n 50 verenigingen bundelen de krachten om Klein Rusland een eeuwfeest te geven. Café Klein Rusland gaat opnieuw open voor clubconcerten, lezingen, opera, film- en diavoorstellingen met oud gedigitaliseerd filmmateriaal uit Klein Rusland,.. Er komt ook een reuzenstoet en loopwedstrijd. Alle info vind je op https://www.facebook.com/KleinRusland/

Projecten ingediend in subsidieronde 1 (mei 2019)

DE GROTE DODENDANS – Het oorlogsdagboek van ‘zotte clairon’ Omer Roegiers (Curieus Waarschoot)

Het 750 bladzijden tellende oorlogsdagboek van soldaat Omer Roegiers en de thematische synthese wordt door Curieus verwerkt tot een historische roman. De voorstelling van het boek gaat gepaard met een eigen tentoonstelling en een tentoonstelling van ‘De Mens Nu’ – ‘Nooit meer oorlog herdenken’ en de NSB-tentoonstelling ‘Van Sarajevo tot Versailles’, optreden van het koor ‘Tweede Couplet’ uit Eeklo en een documentairefilm.

75 jaar Bevrijding in Sleidinge (KunstPlatform Evergem)

Op 15 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Sleidinge in de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd door de Polen. Het KunstPlatform Evergem wil dit herdenken met een uitgebreid activiteitenaanbod en wil dankzij de samenwerking met een pak verschillende partners een heel breed en gevarieerd publiek bereiken.

Vredesfeesten Oosteeklo (Heemkundige kring De Twee Ambachten)

De Vredesfeesten beginnen als de Omloop van de Slagvelden gereden is. Deze heroïsche rondrit wordt voor het eerst na honderd jaar nog eens opnieuw gereden. De deelnemers komen na een rit van meer dan 2000 kilometer aan in Oosteeklo.

Infoborden monumenten Zomergem (NSB-VKV Zomergem)

In Zomergem worden er uniforme informatieborden geplaatst bij oorlogsmonumenten uit beide wereldoorlogen. De informatie over de borden werd tot nu toe nog niet verzameld en de NSB-VKV Zomergem wil dit hiaat opvullen. Er wordt ook onderzocht of de informatie over de monumenten kan gekoppeld worden aan bestaande of toekomstige (digitale) platforms, fietsroutes (vb. meetjes.land) …

Deo Gratias (Gemeentelijk erfgoedcomité Maldegem)

De Congregatie der Zusters Maricolen telt vandaag nog één hoogbejaarde zuster en zal dus op korte termijn verdwijnen. Een werkgroep heeft al de volledige historiek van de congregatie in beeld gebracht in een boek en werkte een tentoonstelling uit in Mudel. Aangezien de Congregatie voornamelijk actief was in Deinze (moederhuis), Maldegem, Schellebelle en, tot eind 19de eeuw, in Gent, wordt in elk van deze locaties een (deel)tentoonstelling georganiseerd.

Games in Evergem (Cultuurcentrum Evergem)

De castrale motte Hoge Wal in Ertvelde is één van de best bewaarde mottes van Vlaanderen. Het is een site waar veel verhalen/gewoonten/gebruiken rondhangen en die wil het Cultuurcentrum Evergem ontsluiten voor het publiek. In 2008 is de Motte gerestaureerd en in 2010 werd een educatief pakket uitgewerkt.  Na tien jaar is het tijd voor een update. Er zal een app gemaakt worden ‘Games in Evergem’ (werktitel) waarin de twee spelen uit het educatief pakket (‘Wat een berg’ vanaf 5 jaar en ‘Het Motte-mysterie’ vanaf 8 jaar) in een vernieuwde versie beschikbaar zullen zijn. De app zal gratis te downloaden zijn voor Android en Apple.

150 jaar Willen is Kunnen (Koninklijke Fanfare Willen is Kunnen, Wippelgem)

Het 150-jarig bestaan van de fanfare Willen is Kunnen wordt gevierd met een totaalspektakel op het kasteel van Wippelgem. Met woord, zang, dans, videoprojectie en uiteraard fanfaremuziek krijg je een rondleiding doorheen de 150 jaar waarin de muziekmaatschappij gegroeid is. Het is de evocatie van de groei en bloei van een lokale dorpsfanfare in het Meetjesland.

Herdenking bevrijding Tweede Wereldoorlog en onthulling standbeeld Omer en Lima (NSB Kaprijke-Lembeke)

NSB Kaprijke-Lembeke brengt het smartelijk verhaal over de dood van Omer en Lima, een pasgehuwd koppel dat bij de bevrijding in elkaars armen de dood vond. Dit wordt vereeuwigd met een standbeeld en bijhorend bord, waarop het verhaal gebracht wordt. Er komt ook een reconstructie van de bevrijding op het Plein en huldiging van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.  

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven?