29 apr 2025
Artiesten
Cultuur- en erfgoedpubliek
Het is bijna Atelier in beeld, hét jaarlijks opendeurweekend van kunstateliers in Vlaanderen en Brussel. Tijdens het open atelierweekend krijgen bezoekers op 17 & 18 mei 2025 toegang tot ateliers van Meetjeslandse kunstenaars die er hun eigen werk tentoonstellen.
Vijf weken lang zetten we enkele van de 50 deelnemende ateliers uit onze regio in de kijker. Op 17 & 18 mei 2025 kan je hun atelier bezoeken tijdens het weekend van Atelier in beeld.
Bezoek Dirk zijn atelier in Kaprijke.
Dirk is geborden in 1963. Dovredski is het pseudoniem/anagram van de zijn naam: Dirk Devos. Hij werkt als beeldend kunstenaar, hoofdzakelijk schilderijen en grafiek.
Dirk zijn werk wordt vaak omschreven als een zoektocht naar de diepte van menselijke emoties en innerlijke werelden waarbij hij subtiele verwijzingen naar de dood, erotiek, macht, onvolmaaktheid maar ook natuur en het universum verwerkt. Zijn stijl is te omschrijven als expressionistisch, met een focus op het overbrengen van gevoel en ervaring en roept vaak een zekere introspectie op, waardoor de toeschouwer wordt uitgenodigd om diep na te denken over de complexe relatie tussen mens, gevoelens, denkbeelden maar ook natuur en het onverklaarbare. “Ik ben niet bang om de grenzen van traditionele schilderkunst te verleggen en heb lak aan academische regels, het is een persoonlijke zoektocht naar de juiste plastische benadering voor een thema. Een knipoog naar andere kunstenaars en een dosis humor is nooit veraf.”
“Kunstboeken, om dingen af te toetsen of om op te zoeken. Muziek cd’s, vooral werk van Puccini speelt vaak op de achtergrond in mijn atelier. En artefacten die ik van overal heb verzameld.”
“Ergens ver weg van de mensheid, in het zuiden van Frankrijk misschien? Het mag gerust een chaotische plek zijn, daar kom ik tot een zekere mentale rust en schep ik ruimte voor mijn geest. Het mag met een verzicht, vogelzang en veel geuren. Een geur kan mij ‘instant’ in een andere wereld brengen.”
“Neen, ik werk altijd spontaan, alleen, met zachte muziek op de achtergrond en mijn hond als gezelschap. Ik kan het atelier instappen met het idee om te werken en dan niks doen of ik ga spontaan aan het werk omdat ik zin krijg.”, vertelt Dirk.
“De meest voor de hand liggende reden is: als ik het beu wordt. Er bestaat enkel een scenario voor het begin van een kunstwerk, voor het einde zijn er geen goede scenario’s. Het is al vaak gebeurd dat één laatste penseelstreek een werk verpest. Meestal heb ik vooraf een zeer goed beeld in mijn hoofd hoe het moet worden, het eindbeeld is steeds het resultaat van een strijd met het thema en mijzelf en kan afwijken van het oorspronkelijke idee. De essentie blijft wel behouden. Pas als het thema te saai wordt (dit is al gebeurd) stop ik met het werk, zo staan er reeds een 10 tal doeken op zolder.”, vertelt Dirk.
“Ik werk nooit (meer) in opdracht, om te voldoen aan het idee van anderen moet je te veel van je eigen opgeven. Het verwachtingspatroon van mensen is zeer moeilijk in te schatten en dit zorgde al meermaals voor frustraties. Als een droomtraject mocht kiezen, daar zal ik eens heel diep over moeten nadenken. Ik daag mijzelf graag uit wat betekent dat ik een succesformule niet zal gaan uitmelken, eens iets is succesvol blijkt te zijn is dit een reden om dit pad te verlaten.”
“Volg je eigen pad en luister niet naar anderen! Op het geboortekaartje van mijn dochter staat de levenswijsheid waar ik altijd aan heb vast gehouden; “Don’t go where the path may lead, go instead where there is no path… and leave a trail” – een quote van Ralph Waldo Emerson.” besluit Dirk.
Wil je graag op de hoogte blijven?