Meetjesland Reuzenland: veel initiatieven en activiteiten


Met Meetjesland Reuzenland brengt COMEET de 40 actieve reuzen én de verhalen van verdwenen reuzen onder de aandacht. Dankzij de Meetjeslandse reuzenzorgers, de gemeenten, cultuurdiensten, bibliotheken, kermiscomités en de vele vrijwilligers staan er deze zomer heel wat activiteiten en initiatieven op het programma. Daarnaast ontwikkelde COMEET ook een mobiele infostand over reuzen en een handleiding voor het maken van een reuzenhoofd.

De reuzenagenda 

 

IMG_20170531_164515844

De reuzen zijn deze zomer te gast op verschillende kermissen, wijkfeesten en andere evenementen. Een tipje van de sluier:

 • 24/06: Reuzin Margriet Van de Voordestraat te zien op Hansbeke kermis. Om 16.30 uur zal de reuzin onder muzikale begeleiding een rondgang doen.
  > Wist je dat het hoofd van de reuzin kan draaien? Dit dankzij een inventief systeem van de reuzenbouwers.
 • 25/06: De reuzen van Oostwinkel zijn te gast op Zomergem Kermis. Tussen 15 en 16 uur kan je met de reuzen op de foto en nadien doen ze ook een rondgang rond de kerk.
  > Extra leuk: kom alles te weten over reuzen via de mobiele infostand (tussen 15 en 18 uur).
 • In Maldegem staan er heel veel reuzenactiviteiten op het programma: een spannende zoektocht in het centrum (Schatten van Vlieg), een reuzetof kamp, films over reuzen & veel meer.
  > Bekijk het volledige reuzenprogramma in Maldegem
 • 21/07: Berten en André van de Kaaifeesten zijn aanwezig op het op het volksfeest ter gelegenheid van 90 jaar Kaaifeesten. De festiviteiten gaan door op de Eeklose markt.
 • Op 1 en 2 augustus zijn de reuzen van Evergem en de reuzen van Sint-Laureins te gast op het Radio 2 evenement ‘Thuis voor een Beeld’.
 • 06/08: grote reuzenstoet tijdens de Katse Feesten.

Het overzicht van reuzenactiviteiten vind je in de reuzenagenda (te vinden in de bib, bij cultuurdiensten, …) en op de facebookpagina van Meetjesland Reuzenland.

Ook achter de schermen gebeurt er van alles: voorbereidingen voor herstellingen aan reuzen, het verzamelen van beeldmateriaal en het inventariseren van alle reuzen.

Mobiele infostand 

IMG_20170621_154558755Deze zomer reist de mobiele infostand over reuzen de regio rond. De infostand is voor het eerst te zien op zondag 25 juni op de kermis van Zomergem, in het fijne gezelschap van de reuzen van Oostwinkel (tussen 15 en 18 uur).

De infostand vertelt het verhaal over de reuzen: de geschiedenis, de bouw van reuzen, de reuzendragers én weetjes over de Meetjeslandse reuzen.

Wie de stand graag wil reserveren, kan dit via erfgoedcel@comeet.be (onder voorbehoud van al gemaakte reservaties).

Grosses Têtes: maak zelf een reuzenhoofd

IMG_20170604_220235 - kopieGeïnspireerd op de traditie van Les Grosses Têtes et Géants uit Noord-Frankrijk en Spanje ontwikkelde COMEET een handleiding voor het maken van een reuzenhoofd.

In een 8 stappenplan leer je hoe je met papier maché zelf een reuzenhoofd kan maken. Ideaal voor jeugdbewegingen, scholen, academies, speelpleinen, …

Wie nog vragen, suggesties of informatie over de Meetjeslandse reuzen heeft kan dit laten weten via erfgoedcel@comeet.be.

 

 

Gerelateerd aan dit bericht:

 • Met Meetjesland Reuzenland zet COMEET de Meetjeslandse reuzen in de kijker. Bestaande (maar ook verdwenen reuzen) worden geregistreerd en onder de aandacht gebracht via diverse acties. Context en voorgeschiedenis Op vrijdag…